امام علی (ع) می فرماید
مِنْ کُنُوزِ الْجَنَّهِ الْبِرُّ وَ إِخْفاءُ الْعَمَلِ وَ الصَّبْرُ عَلَی الرَّزایا وَ کِتْمانُ الْمَصائِبِ. از گنجهای بهشت; نیکی کردن و پنهان نمودن کار[نیک] و صبر بر مصیبتها و نهان کردن گرفتاریها (یعنی عدم شکایت از آنها) است.
Thursday, 8 June , 2023
افزونه جلالی را نصب کنید. - 20 ذو القعدة 1444
شناسه خبر : 1899
تاریخ انتشار : 04 خرداد 1401 - 20:17 | 802 بازدید

نقد فنی طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی

طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی ،در بخشی از طرح آمده است تمام خدمات پایه کاربردی در داخل و خارج کشور( یعنی از تلگرام و اینستاگرام و یوتیوب تا همین سروش و ایتای خودمان ) باید تکالیف چهارگانه مندرج در ماده ۱۲ را انجام دهند: -ثبت مشخصات و اخذ مجوز فعالیت در کشور-معرفی […]

نقد فنی طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی

طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی ،در بخشی از طرح آمده است تمام خدمات پایه کاربردی در داخل و خارج کشور( یعنی از تلگرام و اینستاگرام و یوتیوب تا همین سروش و ایتای خودمان ) باید تکالیف چهارگانه مندرج در ماده ۱۲ را انجام دهند:

-ثبت مشخصات و اخذ مجوز فعالیت در کشور
-معرفی نماینده رسمی در ایران
-پذیرش تعهدات ابلاغی کمیسیون
-قبول تعهدات در فصل پنجم (ماده ۲۵ و ۲۶)

در این ماده ۲۵ و ۲۶ حدود ۱۵ مورد ریز و درشت است که برخی خوب و برخی عجیب است، (مثلا احراز هویت تمامی کاربران داخلی و خارجی) خب مشکل کجاست؟ مشکل این است که این حجم از تکالیف چرا باید توسط یوتیوب یا اینستاگرام انجام شود؟ یعنی شما چه ابزار تنبیهی و تشویقی دارید که او بخواهد به شما تعهد بدهد؟ او با چند میلیارد مشترک چه نفعی از بازار تقریبا ۵۰ میلیونی شما دارد؟ همین الان که برخی از اینها فیلتر است و بابت تحریم هم که درآمد ندارند، اما فرض که داشته باشند مگر شرکتهای دیگری نبودند که در ایران درآمد هم داشتند و به جهت تحریمها و یک نهیب آمریکا و برخی کشورها رفتند که رفتند؟ طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی

برویم سراغ بحث اصلی ،یعنی اگر نیامدند چه میشود؟ برای اینها ۶ جریمه در نظر گرفته میشود که حقیقتش به جز بند ( ث و ج) باقیش شوخی است (بند “ج” همان مسدود سازی است که زمین و زمان دارند قسم میخورند که نه قصد مسدودسازی نداریم ) بند “ث” هم همان محدودیت در ترافیک است که یعنی قرار است با سرعت پایین روی مخ کاربر ایرانی بروند
( تبصره دو ماده ۲۸ رو مطالعه کنید)

البته این مسدودسازی ممکن است به سرعت اتفاق نیفتد و زمان ببرد، یعنی اگر کمیسیون تشخیص بدهد که اپلیکیشن مورد نظر مهم است ۴ ماه فرصت میدهد، اگر نیامد، کمیسیون مذکور باید ببیند که جایگزین ایرانی یا خارجی مناسب( که تعهدات را بپذیرد) هست یا نه اگر بود که مسدود میشود (اینجا خودش یه بحث طولانیه که اصلا کی تشخیص میده جایگزین مناسبه چیه و بعدش همون بحث پست قبل رخ میده که اصلا کی قرار است آنهمه تسهیلات برای بومی سازی بگیرد) اگر نداشت همین بند “ث” ( محدودیت ترافیک) را میتوان اعمال کرد و خلاص

حالا دوستان میگویند نه ما قصد مسدودسازی نداریم و اصلا در اصلاح قانون بند “ج”را حذف میکنیم و این موارد اصلاح خواهد شد، اینجا هم باید گفت خب اگر اینطور کنید که اصلا طرحتان بی خاصیت میشود و از موضوعیت میافتد و اصلا چرا چنین چیزی را نوشتید؟

پاسخ به ۱۵ سؤال مهم درباره طرح صیانت از حقوق کاربران

مرکز پژوهش‌های مجلس اعلام کرده که نه‌ تنها طرح صیانت از حقوق کاربران مشکلی برای کسب‌وکارها ایجاد نمی‌کند؛ بلکه در آن بر حمایت از خدمات پایه تاکید شده است. مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به تعدادی از سوالات و ابهامات مربوط به طرح «حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی» پاسخ داده است.

۱) مصادیق خدمات پایه کاربردی چیست؟
مصادیق اصلی خدمات پایه کاربردی بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی عبارتند از: شبکه‌های اجتماعی، جستجوگرها، خدمات پایه مکانی و نقشه (مانند بلد و نشان)، خدمات میزبانی داده و…

۲) طرح اولیه موسوم به طرح صیانت ایرادات زیادی داشته آیا همان طرح در دستور است؟
طرح صیانت سال ۱۳۹۹ از دستور خارج و بایگانی شد و مفاد طرح جدید از نو و طی جلسات متعدد کارشناسی بازنویسی شده است.

۳) چرا باید طرح در قالب اصل هشتاد و پنجم مورد بررسی قرار گیرد؟
۱- ابعاد فنی و کارشناسی طرح بالاست و از پیچیدگی زیادی برخوردار است؛ ۲- ذی‌نفعان زیادی دارند؛ ۳- با ۸۵ ای شدن امکان مداخله مستقیم نظرات مردم و کارشناسان در قانونگذاری فراهم می‌شود، ولی در غیر آن این امکان فراهم نمی‌شود؛ ۴- امکان قانونگذاری با کیفیت بهتر فراهم می‌شود؛ ۵- متن نهایی قانون دائمی نمی‌شود، بلکه موقت خواهد بود (۳-۵ سال) و در نتیجه امکان اصلاح بیشتری برای قانون دائمی خواهد داشت.

۴) چرا کمیسیون اصلی بررسی کننده طرح کمیسیون فرهنگی است و سایر کمیسیون‌ها از جمله کمیسیون صنایع و امنیت ملی و سیاست خارجی دخیل نیستند؟
با اعمال اصل ۸۵ بنا بر آن شده است که طرح به کمیسیونی مشترک با عضویت نمایندگانی از چند کمیسیون ارجاع شود.

۵) برای اصل ۸۵ شدن چه ضمانتی وجود دارد فرآیند نامناسب دیگر طرح‌ها تکرار نشود؟
الزامات پیشنهادی اصل ۸۵ شدن: ۱. به کمیسیون مشترک متشکل از چند کمیسیون ارجاع شود؛ ۲. نماینده معاونت قوانین در همه جلسات حضور داشته باشد؛ ۳. نماینده رسانه ملی و خبرگزاری خانه ملت در همه جلسات حضور داشته باشند؛ ۴. کارشناسان مستقل، نمایندگان دولت و بخش خصوصی حضور داشته باشند؛ ۵. مصوبات کمیسیون پس از هر جلسه به صورت عمومی منتشر شود

سوالات مرتبط با کسب وکارها

۱) آیا محدوده طرح شامل خدماتی پرکاربرد کسب و کارهای نظیر دیجی‌کالا، دیوار و اسنپ، آچاره آپارات و مانند این‌ها می‌شود؟
خیر، این طرح صرفاً در محدوده خدمات پایه کاربردی مصرح در مصوبات شورای عالی فضای مجازی (جلسه ۳۵ و ۶۶) است و موارد ذکر شده در سوال خدمات کاربردی هستند نه خدمات پایه لذا شاملشان نمی‌شود.

۲) آیا این طرح برای کسب و کارهای فضای مجازی مشکلی ایجاد می‌کند؟
خیر؛ نه‌تن‌ها این طرح مشکلی برای کسب‌وکارها ایجاد نخواهد کرد؛ بلکه در فصل حمایت در ۱۳ ماده محورهای حمایت از خدمات پایه کاربردی را آورده است که ازجمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱) در نظر گرفتن حق‌السهم تولیدکنندگان محتوا، ۲) ممنوعیت تبلیغات دستگاه‌های دولتی در خدمات پایه کاربردی خارجی غیرمجاز، ۳) ارائه معافیت‌های مالیاتی، ۴) الزام ارائه خدمات بانکی اختصاصی و ارائه خدمات دولت الکترونیک ۳) آیا با تصویب این طرح، تبلیغات کسب‌وکارهای داخلی در سکوهای خارجی ممنوع خواهد شد؟
خیر؛ در طرح تصریح شده است که مردم و کسب‌وکارها از ممنوعیت تبلیغات در خدمات پایه کاربردی خارجی غیرمجاز، معاف هستند.

۴) آیا با تصویب این طرح فعالیت کاربران در شبکه‌های اجتماعی (مسدود شده یا آزاد) تخلف محسوب می‌شود؟
خیر؛ هر خدمت پایه کاربردی که مشابه‌ای که نیاز مردم را مرتفع سازد (اعم از داخلی یا خارجی) نداشته باشد، اجازه مسدودسازی آن داده نشده است. دولت نیز ملزم شده تا نیازهای اساسی کشور در زمینه خدمات پایه کاربردی را برطرف کند.

۵) آیا با تصویب این طرح واتساپ، اینستاگرام، گوگل و سایت‌های پر مراجعه خارجی که توسط کسب‌وکارها مورد استفاده قرار می‌گیرد، فیلتر خواهد شد؟
خیر هیچکدام فیلتر نمی‌شوند، چون هیچ نمونه جایگزینی ندارد همچنین برای بازاریابی بین المللی و جهانی سازی محتواهای فاخر ایرانی به استفاده از این سرویس‌ها نیاز داریم.

۶) آیا با تصویب این طرح استفاده از فیلترشکن ممنوع خواهد شد؟
اصل استفاده از فیلترشکن در این طرح ملاحظه شده و پیشنهاد شده ضوابط آن توسط کمیسیون عالی تنظیم گر تعیین شود.

۷) آیا با تصویب این طرح توزیع فیلترشکن توسط افراد جرم محسوب خواهد شد؟
خیر؛ بنا بر ماده ۳۳ طرح، صرفاً فعالیت تجاری به منظور کسب درآمد و انتشار عمده فیلترشکن‌ها آن هم تنها در موارد غیر مجاز بنا بر تشخیص کمیسیون عالی جرم‌انگاری شده است.

۸) آیا با تصویب این طرح پهنای باند اینترنت کم می‌شود؟
نه لزوماً بلکه به عنوان یک ابزاری برای جایگزینی سیاست مسدود سازی برخی پلت فرم‌ها اعمال می‌شود.

سوالات مرتبط با دستگاه‌های اجرایی
۱) آیا با تصویب این طرح قدرت وزارت ارتباطات کاهش پیدا خواهد کرد؟
خیر؛ تنها اصلاحاتی که پس از تأسیس شورای عالی فضای مجازی لازم بود در ساختار آن وزارتخانه صورت گیرد اجرایی خواهد شد. همانطور که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجری مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی است وزارت ارتباطات نیز مجری مصوبات شورای عالی فضای مجازی خواهد بود.

۲) آیا با تصویب این طرح ستاد کل نیروهای مسلح بر اینترنت کشور مسلط خواهد شد؟
خیر؛ صلاحیت نیروهای مسلح بر فضای مجازی صرفاً به تأمین امنیت زیر ساخت‌های ارتباطی فناوری اطلاعات آن هم زیر نظر مرکز ملی فضای مجازی محدود شده که در واقع در گذرگاه‌های ایمن مرزی خواهد بود. مضافاً اینکه نیروهای مسلح هیچ حقی در تأمین مصادیق محتوای مجرمانه، خدمات غیرمجاز و تغییر ترافیکی در کشور ندارد.

طرح صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی

به اشتراک بگذارید

مجوز ارسال دیدگاه داده نشده است!