افزونه جلالی را نصب کنید. - 20 ذو القعدة 1444
بیمه بیکاری از حرف تا عمل
به گزارش پایگاه خبری نگین چهارمحال ، اواسط فروردین ماه امسال بود که در جلسه اقتصادی ستاد مقابله با کرونا تصویب شد که مبلغ پنج هزار میلیارد تومان، منابع در اختیار صندوق بیمه بیکاری برای حمایت از افرادی که شغل خود را به واسطه کرونا از دستدادهاند در نظر گرفته شود. البته این اعتباری است که مختص مشمولان قانون کار است و گفتهشده مستمری مابقی بیکارشدگان در قالب یارانه یا تسهیلات ارزان پرداخت میشود.
بر این اساس در شیوه نامهای که به امضای مشترک معاونت روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی به تمامی استانها ابلاغشده، ۱۰ گروه از فعالیتها و زیر بخشهای اقتصادی بهعنوان فعالیتهایی که متأثر از ویروس کرونا بودهاند و به صورت غیرمترقبه کسبوکار آنها دچار آسیب شده و کارگران این فعالیتها هم مشمول قانون کار و بیمه بیکاری باشند میتوانند برای مدت سه ماه از مزایای بیمه بیکاری طبق ضوابط قانونی بهرهمند شوند و اصنافی هم که جزو ۱۰ گروه شغلی معینشده نبوده ولی بنا به دلیل اثرات ناشی از این ویروس، ناچار به کاهش فعالیت و تعدیل بخشی از نیروی کار خود شدهاند با تشخیص مدیران کل تعاون کار و رفاه اجتماعی و تأمین اجتماعی استان میتوانند از مزایای بیمه بیکاری استفاده کنند.
در این راستا وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار میکند: همهکسانی که بر اثر بیماری کرونا از کار بیکار شوند با تشخیص سازمانهای مربوطهشان ظرفیت استفاده از قانون بیمه بیکاری را دارند و مشمول بهرهمندی از ظرفیتهای حمایتی سازمان و وزارتخانه مربوطه هستند.
برای بیکاری مشاغلی مثل دستفروشان نیز مقرر شد حدود سه هزار میلیارد تومان سرمایه به منظور پرداخت بیمههای بیکاری و ارائه تسهیلات به این افراد تخصیص یابد.
برای دریافت بیمه بیکاری فقط ثبتنام کافی نیست
اینجا سوال این است که کدام مشاغل جزو ۱۰ گروه مشخصشده هستند؟
این ۱۰ رسته شامل مراکز تولید و توزیع غذاهای آماده اعم از رستورانها، بوفهها، طباخیها، تالارهای پذیرایی، قهوهخانهها، اغذیهفروشیها و موارد مشابه به تشخیص وزارت صنعت، معدن و تجارت، مراکز مربوط به گردشگری شامل هتلها، هتل آپارتمانها، مجتمعهای جهانگردی و گردشگری، مهمانپذیرها و…، حملونقل عمومی مسافر درونشهری و برونشهری (هوایی، جادهای و غیره) دفاتر خدمات مسافرتی و گردشگری، تولید و توزیع پوشاک، تولید و توزیع کیف و کفش، مراکز توزیع آجیل، خشکبار، قنادی، بستنی و آبمیوه، مراکز و مجتمعهای ورزشی و تفریحی، مراکز و مجتمعهای فرهنگی و آموزشی و مراکز تولید، توزیع و فروش صنایعدستی است.
همان طور که اشاره شد سایر بنگاههایی که جزو ۱۰ گروه شغلی مذکور نبوده اما به دلیل اثرات ناشی از این ویروس ناچار به کاهش فعالیت و تعدیل بخشی از نیروی کار خود شدهاند با تشخیص مدیران کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و تأمین اجتماعی استان میتوانند از مزایای بیمه بیکاری استفاده کنند.
بر طبق ماده ۶ قانون بیمه بیکاری، افراد بیکار شده موظفاند حداکثر ظرف ۳۰ روز مراتب بیکاری خود را به ادارات کار استان محل سکونت اعلام کنند. اعلام سامانه ثبت درخواست بیمه بیکاری کارگران آسیبدیده از کرونا درواقع با هدف رعایت این بند قانونی صورت گرفته است. عدم ثبت درخواست ظرف ۳۰ روز از تاریخ بیکاری با ارائه عذر موجه و تشخیص هیئت حل اختلاف کار (اداره کار محل) تا سه ماه امکانپذیر خواهد بود.
گفته میشود کارگران با قرارداد مدت موقت چنانچه در پایان مدت قرارداد از کار بیکار شوند در صورت داشتن حداقل یک سال سابقه در آخرین کارگاه و دارا بودن آخرین قرارداد و نامه عدم نیاز میتوانند درخواست بیمه بیکاری خود را ثبت کنند.
امیدواری به تحقق وعده دولت
بر اساس اطلاعات وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی حدود ۷۰۰ هزار نفر از ثبت نام کنندگان برای دریافت بیمه بیکاری، مشمول این بیمه میشوند. حدود سه ماه بعد از اعلام رسمی شیوع بیماری کرونا در ایران، کارگران بیکار شده درنتیجه شیوع این بیماری در انتظار روشن شدن تکلیف بیمه بیکاریشان هستند. آنها جز آن دسته از کارگرانی هستند که سه درصد حق صندوق بیمه بیکاری را پرداخت کردهاند. بر این اساس مطالبه به حقی دارند و قانون هم بر آن تأکید کرده و حتی ضوابطش را مشخص ساخته است ولی با این حال شرایط ویژه را هم باید در نظرگیرند، زیرا در کمتر از سه ماه درخواستکنندگان بیمه بیکاری حدوداً سه برابر شدهاند و بدیهی است که فشار مالی زیادی بر تأمین اجتماعی وارد میشود.
اما مسئلهای که وجود دارد آنکه این میزان اعتبار تأمین شدنی است یا ازجمله وعدههایی است که شاید تحققش ماههای دیگر به طول انجامد.
گفتنی است در خصوص بیمه بیکاری که اکنون به روزنه امیدی برای بسیاری از کارگران تبدیلشده، اما و اگرهای اساسی وجود دارد. از طرفی هنوز مبلغ در نظر گرفتهشده مشخص نیست و از طرف دیگر، ابهام در تخصیص منابع باعث شده این نگرانی وجود داشته باشد که پرداخت آن مدتزمان زیادی بطلبد.
بهروز سعیدی کارشناس امور مالی در این باره به میگوید: بر اساس بررسیها و اطلاعاتی که وجود دارد منابع لازم برای این میزان اعتبار تأمین است اما اینکه تا چه زمان تخصیص داده شود هنوز روشن نیست هرچند هم مدام وعده آن شنیده میشود.
بیمه بیکاری در چهارمحال و بختیاری
وی یادآور میشود: موضوعی که وجود دارد آنکه خلف وعدههای دولت در پرداخت پول به تأمین اجتماعی به میزانی بوده که بسیاری باور نمیکنند دولت پنج هزار میلیارد تومان وعده داده شده را به تأمین اجتماعی بپردازد برای همین همچنان در پرداخت این مقرری برای عدهای تردید وجود دارد.
سعیدی بیان میکند: در حالی که پرداخت این مستمری بیکاری برای کوتاه مدت است و انتظار میرود دولت به وعدهاش عمل کند ولی شرط تحقق آن است که بودجه اختصاص پیدا کند و البته دولت برای تخصیص بودجه اولویتهای بیشتری هم دارد که فعلاً ضرورت دارد معیشت کارگرانی در اولویت باشد که همواره گرداننده چرخهای اقتصادی بودهاند ولی به دلایل قرارگیری در شرایط خاص، از کار بیکار شدهاند.
این کارشناس در رابطه با میزان بیمه بیکاری میگوید: قطعاً مبلغ بیمه بیکاری پاسخگوی هزینههای این افراد نخواهد بود. زیرا سه ماه بیکاری به معنای نداشتن درآمد و پا بر جا بودن هزینهای دیگر چون اجاره، رفتوآمد، خوراک، درمان و… است. با این اوصاف چنین مبالغی شاید یاریرسان اندک برای این روزگار ناخوش باشند ولی بسیار کمتر ازآنچه خواهند بود که موردنیاز این مشمولین است.